Quantcast
Channel: Sort Sonofon
Viewing all articles
Browse latest Browse all 940

Olafur Eliasson hylder mangfoldigheden med Your rainbow panorama

$
0
0
En ældre sag fra Denfri:

Den verdenskendte dansk-islandske kunstner Olafur Eliasson er tidligere blevet kritiseret for sit manglende politiske engagement og sin manglende stillingtagen til sociale emner. Med sit mesterværk Your rainbow panorama på toppen af Aros, lukker han effektivt munden på sine kritikere.

Jeg har i dag et indlæg i JP Århus, men da indlægget er beskåret, vælger jeg at poste indlægget i sin fulde længde her på Denfri:

I et interview med Weekendavisen i 2004 fremkom den østrigske aktionskunstner, Elke Krystufek, med følgende ublide karakteristik af Olafur Eliasson:

”Han (tilhører) en kategori af kunstnere, som udelukker alle sociale emner fra sine værker og aldrig gør noget ondt. Hans værker er underholdende i en grad, så alle mennesker kan mødes om dem, som fx solen i Tate Modern. Han problematiserer intet – værkerne er først og fremmest smukke som en slags ’Natur Disneyland’. Hans forsøg på at kritisere kunstinstitutionen kommer ikke til sin ret i selve værkerne.”

Også fra andre sider er Olafur Eliasson blevet kritiseret for at have et alt for ensidigt fokus på kunstens oplevelsesøkonomiske potentialer frem for på dens iboende mulighed for politisk forandring og social kritik. Men med sit ny værk Your rainbow panorama – en cirkelformet 150 meter lang og tre meter bred rundgang udført i glas i alle spektrets farver – på taget af Aros Århus Kunstmuseum træder Olafur Eliasson i karakter som en helt igennem politisk kunstner, der er dedikeret til vestens frihedsidealer.

Som det blev afsløret i foråret 2007 er Aros Århus Kunstmuseum et plagiat. Ikke af det spektakulære Guggenheim Museum i New York, selvom Aros’ indvendige spiraltrappe med lidt god vilje kan give mindelser om en provinsiel udgave af Guggenheim Museums mesterlige rampe, der fra gulvplan snor sig opad, bliver stadig bredere og til sidst ender i sjette sals højde.

Det århusianske kunstmuseum er derimod en kopi af den kubeformede Kaaba i Saudi Arabien; et af de ældste arabiske kultussteder, som i dag er mål for den i religionen islam påbudte pilgrimsfærd og den muslimske verdens religiøse midtpunkt.

Kaaba består af en omtrent terningformet bygning (ordet kaaba betyder ‘terning’), hvis dimensioner angives til 13 meters bredde, 10 meters dybde og 11 meters højde. Aros er som bekendt også en kube. Bygningens grundplan er 52 x 52 meter, og højden på det århusianske museum er 43 meter (Aros er altså noget større end Kaaba). Arkitekterne bag Aros – det lokale arkitektfirma Schmidt, Hammer & Lassen – har med andre ord plagieret den karakteristiske kubeform fra Kaaba.


Kaaba i Mekka.

Med denne viden in mente bliver det tydeligt, at Olafur Eliassons installation på taget ikke blot er et kunstværk med væsentlige sansemæssige og oplevelsesøkonomiske forcer. Værket er en politisk manifestation.

En manifestation, der taler sin placering og konkrete forankring i den Kaaba-plagierende Aros-bygning midt imod. I diametral modsætning til det kubeformede bygningsmassiv har Olafur Eliasson placeret en cirkelform på taget. Og modsætningsforholdet mellem Aros-bygningen og Eliassons Your rainbow panorama udspaltes yderligere af det faktum, at Aros-bygningen udført i røde sten i forskellige nuancer fremstår tung og lukket, mens Eliassons værk ikke alene er skabt af glas fra top til bund, men også ”svæver” over taget, da værket er monteret på slanke søjler 3,5 meter over museets tagflade.

En simpel læsning ville nå frem til det slutresultat, at Olafur Eliasson med sit form- og materialemæssige greb, skaber arkitektonisk dynamik mellem den tunge, lukkede kasse (Aros) og den svævende, transparente cirkelform (Your rainbow panorama) på toppen af taget. Men en dyb læsning tillader, at vi nærmer os, hvad der egentlig er på spil i Eliassons tilsyneladende simple brug af former og farver.

Kaaba (forstået som Aros-bygningen) bør i denne sammenhæng forstås som et symbol på den islamiske læres mest fundamentale og fundamentalistiske udsagn herunder den udbredte skepsis overfor homoseksualitet (som den senest blev udtrykt af prædikanten Bilal Philips, der besøgte Danmark for et par uger siden). Overfor og ovenpå denne iboende manglende accept af homoseksualitet (der er stadig dødsstraf for homoseksualitet i mange islamiske lande) sætter Olafur Eliasson på subversiv vis sin regnbuefarvede ring.

Som vi er bekendt med fra digteren og homoaktivisten Allen Ginsbergs forfatterskab, er ringen et symbol på anus. En tillempet cirkelform, der lader sig penetrere. Eliassons ring på taget lader sig også penetrere som arkitektonisk form, men penetrationspointen understreges også af det faktum, at publikum i en vis forstand penetrerer Eliassons værk, når de bevæger sig frem og tilbage i cirkelgangen.


Digter og (bøsse)aktivist Allen Ginsberg.

Ydermere er Olafur Eliassons ring – som titlen Your rainbow panorama indikerer – udført i glas i alle spektrets/regnbuens farver. Det er umuligt ikke at se Eliassons altinkluderende farvevalg som en direkte reference til regnbueflaget, der benyttes af mange LGBT-personer (bøsser, lesbiske, biseksuelle og transpersoner, red.) og som symbol på, at man er venligsindet over for homo-, bi- og transseksualitet.


Regnbueflag.

Det vil næppe være at drive analysen af Your rainbow panorama for langt at påstå, at Olafur Eliasson med værket, der indvies fredag 27. maj 2011, lovpriser mangfoldigheden (herunder den seksuelle) og det dynamiske på bekostning af det statiske og fastholdende, som det kommer til udtryk i en lovreligion. Med sin hyldest til fri, individbaseret udfoldelse og homoseksualitet håner Olafur Eliasson samtidig de islamister, der opfatter homoseksualitet og mangfoldighed som en synd, der skal straffes med døden.

Enkelte sidder måske stadig tilbage med en vis skepsis overfor argumenternes kraft. Det er forståeligt, da en dyb læsning af et kunstværk kræver en parathed hos modtageren, der ikke er alle forundt. Jeg vil derfor i det følgende føre yderligere bevis.

Mange puritanere vil sandsynligvis have det svært med den seksuelle læsning af Olafur Eliassons ”ring”, men man behøver nu ikke at tage længere end til Arken ved Ishøj for at se yderligere et eksempel på, at der for tiden findes et stærkt erotisk incitament i Eliassons kunst. Til Arkens Utopia-udstillingsrække har Olafur Eliasson skabt installationen Din blinde passager. Værket er en aflang tunnel konstrueret af hårde træplader.


Din blinde passager på Arken. Et 90 meter langt fallossymbol, der penetrerer Arkens kunstakse.

Det er svært ikke at se den 90 meter lange konstruktion som et fallossymbol, der penetrerer Arkens såkaldte Kunstakse. Den seksuelt ladede tematik understreges endvidere af, at Eliassons tunnel er fyldt med en tyk hvid tåge, der ikke kan undgå at få den deltagende publikummer til at tænke på substansen af sæd, hvilket yderligere accentueres af værket, hvor publikum går ind i den ene ende af tunnelen og som menneskelige spermatozoer spyttes forløste ud i den modsatte ende.

At værket er seksuelt ladet fremgår endvieder af Olafur Eliassons egen kommentar til Din blinde passager:

”For mig er utopien knyttet til nuet, til øjeblikket mellem et sekund og det næste. Den udgør en mulighed, der aktualiseres og omsættes til virkelighed; en åbning hvor begreber som subjekt og objekt, indenfor og udenfor, nærhed og afstand, kastes op i luften for så at blive defineret på ny. Vores orienteringsevne udfordres, og koordinaterne for vore rum, kollektive og personlige, må genforhandles. Foranderlighed og bevægelse ligger i utopiens kerne.”

Det er uhørt vanskeligt ikke at opfatte Olafur Eliassons ord som en intellektuel beskrivelse af et samleje.

Mange politiske puritanere vil have det tilsvarende vanskeligt med læsningen af Your rainbow panorama som et politisk, ja, endog religionskritisk værk. Det er der ingen grund til.

At Olafur Eliasson er skeptisk overfor den fundamentalistiske udgave af islam giver sig tydeligt til kende, hvis man anvender en biografisk metode, hvor man via interesse for kunstnerens liv finder en brugbar nøgle til kunstnerens værk.


Olafur Eliasson, der med Your rainbow panorama på toppen af Aros springer ud som politisk kunstner.

Sammen med sin hustru, kunsthistoriker og kurator Marianne Krogh Jensen, adopterede Olafur Eliasson i 2004 en dreng fra Etiopien. Drengen bærer navnet Zakarias efter en jødisk profet i toraen/det gammel testamente. Eliasson og Krogh Jensen har siden adopteret endnu et barn fra Etiopien. I denne omgang en pige. Hvad pigen hedder, er det ikke lykkedes at kaste lys over.

Olafur Eliasson støtter Etiopien – et land, der er kendt som det kristne bolværk mod islams progression på det afrikanske kontinent – særdeles aktivt. Blandt andet gennem sin og hustruens fond 121Ethiopia.org, som Eliasson jævnligt donerer værker til og propaganderer for.

I 2006 udsmykkede Olafur Eliasson vinduerne i mere end 300 Louis Vuitton forretningerne. Olafur Eliassons betaling blev overført til den etiopiske fond. Selv i kunstnerens atelier i Berlin prøver Olafur Eliasson at rejse penge til Etiopien. I køleskabet er der en kasse med chokoladebarer af mærket Mars. På en seddel på kassen opfordrer Eliasson sine sultne ansatte til at lægge en euro til Etiopien, hver gang de snupper en chokoladebar. At Eliassons ansatte ikke deler deres mesters glødende engagement i Etiopien understreges af, at der trods svind i Mars barerne sjældent er penge i kassen.


Mars-bar som de, der forefindes i Olafur Eliassons køleskab i Tyskland. Ars betyder i øvrigt røv på jysk (for yderligere information se jyskordbog.dk).

Med de foregående analyser og argumenter præsent fremgår det klart, at det vil være en eklatant fejl udelukkende at opfatte Your rainbow panorama som et arkitektonisk, sanse- og oplevelsesøkonomisk funderet værk. Det er derimod tydeligt, at Olafur Eliasson – fra næsten udelukkende at have haft fokus på oplevelser og sanse- og synsindtryk i sin tidlige karriere – med Your rainbow panorama sætter sig igennem som en moden, politisk bevidst kunstner i storslået skala.

Arkitekturteoretiker
Uwe Max Jensen

Viewing all articles
Browse latest Browse all 940