Quantcast
Channel: Sort Sonofon
Viewing all articles
Browse latest Browse all 940

Damien Hirst udgiver komplet oversigt over sine prikmalerier

$
0
0


Fra Den Frie blog:






I was always a colorist, I’ve always had a phenomenal love of color… I mean, I just move color around on its own. So that’s where the spot paintings came from—to create that structure to do those colors, and do nothing. I suddenly got what I wanted. It was just a way of pinning down the joy of color.


— Damien Hirst

Verdens dyreste nulevende kunstner, britiske Damien Hirst, ville ikke være billedkunstner. Han ville være maler. Hirst's tilgang til maleri blev dog mere konceptuel og skulpturel end malerisk. I 1986 lavede han sit første prikmaleri (spot painting). Et maleri, hvor billedfladen var dækket af en række prikker i forskellige farver. Det første forsøg i prik-genren havde en ekspressiv karakter, da alle prikker var næsten, men ikke helt identiske i størrelse, mens malingen enkelte steder løb ned over lærredet. Værket var malet på et stykke træ, der var placeret på gulvet som en skulptur, og det lænede sig op ad væggen i stedet for at hænge på den.

Endnu mere skulpturelt blev det i 1987, hvor Hirst skabte værket 8 Pans (8 pander, red.). Otte stegepande bemalet i forskellige farver fastgjort til væggen med bagsiden ud mod beskueren. Værket er ikke et prikmaleri, men forfølger den samme tankegang.





Året efter arrangerede og kuraterede Damien Hirst, der nu var kunststuderende på Goldsmiths College i London, den skelsættende udstilling Freeze i en tom pakbygning på havnen i London. Med på udstillingen var Hirst's medstuderende fra Goldsmiths og flere af hans venner. Udstillingen blev en kolossal succes og et paradigmeskifte i ikke bare britisk, men international kunst. Et overvældende antal talenter var tydeligvis ankommet til scenen.

Udstillingen bestod af tre dele - Freeze I, II og III - henover sommeren og efteråret 1988. På Freeze III viste Hirst to prikmalerier malet direkte på væggen. Vægmalerierne med titlerne Row og Edge havde nu antaget den "videnskabelige" karakter, der siden har været kendetegnende for Damien Hirst's prikmalerier: Prikker med identisk størrelse og med en afstand mellem prikkerne svarende til størrelsen på en prik.




Edge (prikmaleri direkte på væggen)





Row (prikmaleri direkte på væggen)




Kort tid efter vægmalerierne på Freeze begyndte Hirst i stedet at male sine prikker på lærred. Sandsynligvis fordi der var opstået kommerciel interesse for Hirst's værk i kølvandet på udstillingen. Og da konceptet med prikkerne og afstanden imellem dem nu lå fast, var der ingen grund til, at Hirst selv malede billederne længere. Det overlod han til en voksende skare af assistenter, der siden har produceret over 1300 prikmalerier i alle størrelser og former. IfølgeTelegraph er Hirst's samlede produktion af prikmalerier i øjeblikket på 1365 malerier.



Et af Hirst's "videnskabelige" spot paintings.


Hirst siger, at han prøver at slippe prikmaleriet. Men det vedbliver at optage ham. I 2011 arrangerede Hirst's gallerist Larry Gagosian udstillingen The Complete Spot Paintings 1986-2011 i sine 11 gallerier verden over. Udstillingen var dog langt fra komplet, men indeholdt omkring 300 malerier af de over 1000, som Damien Hirst havde lavet på daværende tidspunkt. Nu kommer så omsider kataloget over Damien Hirsts samlede produktion af prikmalerier The Complete Spot Paintings, 1986-2011. Det indeholder 1400 farveillustrationer og dokumenterer, hvor omfattende Hirst's brug af prikker har været. Desuden er bogen forsynet med et essay af Hirst med titlen: “On Dumb Painting”. Bogen koster 195 £.


Arken i Ishøj har et gigantisk prikmaleri af Hirst, der mere imponerende på grund af sin størrelse end qua sine visuelle kvaliteter.

Viewing all articles
Browse latest Browse all 940