Quantcast
Channel: Sort Sonofon
Viewing all articles
Browse latest Browse all 940

Påskens sejrshelt vender tilbage til Birkerød Station

$
0
0


Fra Den Frie blog:






30 pibe­ren­sere. På en bag­grund af vand­s­ku­ret beton. Jesus er tilbage.

I anled­ning af at det i år er 30 år siden, at den dan­ske mul­ti­kunst­ner og fil­min­struk­tør Jens Jør­gen Thor­sen i for­bin­delse med påsken afslø­rede et portræt af Jesus på kor­set kom­plet med eri­ge­ret lem på en beton­væg på Bir­ke­rød Sta­tion, har Uwe Max Jen­sen skabt et monu­ment, der hyl­der Jens Jør­gen Thor­sen. Uwe Max Jensens skul­p­tur er skabt med Thor­sens mur­ma­leri som direkte for­læg, og Jen­sens skul­p­tur lig­ner Thor­sens maleri, hvad angår de vig­tig­ste detal­jer. Såle­des udgør seks pibe­ren­sere Jesu lem.

Forud for vær­ket har Uwe Max Jen­sen resear­chet inten­sivt. Var Jesus påklædt eller nøgen, da han blev korsfæstet?

Ifølge bib­len kastede romer­ske sol­da­ter lod om Jesu kappe, så Jesus havde ikke kappe på, da han blev kors­fæ­stet. Til gen­gæld kan Jesus have været iført et lænde­klæde, der har skjult hans køns­dele. Andre kil­der mener imid­ler­tid, at netop nøgen­he­den var en del af ydmy­gel­sen i for­bin­delse med korsfæstelse.

Én ting her­sker, der ikke den mind­ste tvivl om: Selv­føl­ge­lig har Jesus tissemand.

Det frem­går blandt andet af et læser­brev i Fre­de­riks­borg Amts Avis (10. april 2010), hvor Visti Chri­sten­sen fra Bir­ke­rød skriver:

“Jeg mente ellers, at den sex­fik­se­rede og begrebs­af­spo­rede Jens Jør­gen Thor­sen burde hvile i fred i sin grav med sit totalt man­gel­fulde kend­skab til rea­li­te­terne omkring Jesus af Naza­reth, og hvor­for denne kaldte sig denne ver­dens lys, Guds søn, jor­dens stør­ste intel­li­gens med de bed­ste opskrif­ter på at være menneske.

Men hjem­kom­met fra påske­fe­rie erfa­rer man så, at ånde­lig van­kun­dig­hed sta­dig i 2010 lan­ce­res som inter­es­sant stof for kristne men­ne­sker med ni års sko­le­gang. Den såkaldte kunst­ner Uwe Max Jen­sen ønskede at hylde Thor­sen med et kruci­fiks af gule pibe­ren­sere på væg­gen ved Bir­ke­rød station.

Han mener, at (citat): »Thor­sen skabte en fin Jesus-figur, hvis eri­ge­rede lem sag­tens kunne tol­kes som sym­bol på opstan­del­sen«. Min sid­ste erin­dring om Thor­sen var at se ham nøgen i TV, lig­gende på maven i strand­kan­ten og udtale: »Se, nu knep­per jeg hele stran­den!« –Impo­ne­rende, ikke sandt.

Thor­sens maleri blev på min – og andres – opfor­dring for­an­le­di­get fjer­net af davæ­rende tra­fik­mi­ni­ster Arne Mel­chior, som ikke er kri­sten, men til­hø­rer jødisk-mosaisk trossamfund.

Han mente, der burde være græn­ser for, hvor mange der skulle dø af grin over at mod­tage stats­lig kul­tur­støtte eller opmærk­som­hed for sinds­syge ind­fald, fordi ingen turde sige, at Kul­tu­ren – som H. C. Ander­sens even­tyr­kej­ser i nye klæ­der – kun var snob­bet overtro.

Jeg er for­ar­get og føler mig kræn­ket. Ikke på vegne af påskens sejrshelt.

Han har udstået det, der var værre. Men jeg er skuf­fet over jour­na­li­ster, der ikke kan finde bedre rol­lemo­del­ler i vore sam­funds­op­lø­sende tider, hvor etik, moral, kul­tur og anstæn­dig­hed har trange kår.

Hvor lavt bør jour­na­li­ster falde på knæ for lave­ste intelligensfællesnævner?

(…)

Og hvem beta­ler foto­gra­fer for at fore­vige mid­del­må­dig­hed, der burde have været tiet ihjel? Jeg græmmes.”

Gan­ske få kunst­nere har frem­stil­let Jesus nøgen på kor­set, da en sådan frem­stil­ling ikke anses for at har­monere med en kri­sten seksu­al­moral. Udover Uwe Max Jen­sen og Jens Jør­gen Thor­sen dre­jer det sig om bil­led­hug­ge­ren Michelan­gelo, hvis kruci­fiks hæn­ger i Santo Spi­rito Kir­ken i Firenze i Italien. Michelangelo 's skulptur er fra 1494.



Michelangelo's nøgne Jesus skulptur i en kirke i Firenze.










Viewing all articles
Browse latest Browse all 940