Fra Den Frie blog:
I Sverige har en kombination af respekt for feminisme og frygt for islam udviklet sig til en politisk korrekt cocktail, der synes uden sidestykke i Europa. Som Den Frie skrev tidligere blev et maleri af den romerske gudinde Juno med blottede bryster udført af barokmaleren Georg Engelhard Schröder fjernet fra den svenske riksdags spisesal efter pres fra Riksdagens første viceforkvinde Susanne Eberstein (S). Det viser sig nu, at et andet maleri af Schröder også blev fjernet. Maleriet forestiller kærlighedsgudinden Venus iført en løstsiddende slåbrok.
Georg Engelhard Schröder blev født i Stockholm 31. maj 1684 og døde samme sted 17. maj 1750. Han udførte en lang række portræt- og historiemalerier. Mange med afsæt i romersk mytologi.
Læs også Nøgen vampyr krænker svenske kvinder
Et andet vovet billede af GE Schröder betitlet Athene og Pegasus.
Et maleri af Georg Engelhard Schröder med den lange titel Turkiska sändebudet Mustafa Aga med uppvaktning 1727 i Stockholm.
Om maleriet og dets tilblivelse (min oversættelse og bearbejdning af denne tekst):
I forbindelse med Karl XII 's lange besøg i Tyrkiet, lånte kongen et beløb svarende til én million rigsdaler fra sultanen. Ved kongens død i 1718 blev den ny regering bedt om at indfri gælden. Der fulgte mange år med undertiden hårde forhandlinger, før gælden blev tilbagebetalt. En af de første tyrkiske forhandlere var Mustafa Aga. Han var en "Bostandji", en socialt lavere rangeret klasse, der bevogtede seraillet (kvindernes kvarter i et osmannisk palads, red.).
Mustafa Aga ankom til Stockholm via St. Petersborg 10. juni 1727 og blev indkvarteret i et hus på hjørnet af Hornsgatan og Södermalm torv sammen med sit entourage, der talte mere end 20 personer. Der var mangel på senge og sengetøj, så direktør Nicodemus Tessin blev anmodet om at sørge for, at en sofa blev bragt til huset. Den fransk-fødte tolk Jean Baptiste Savary fik til opgave at føre dagbog under Agas besøg i Sverige. Hans skrifter giver et unikt indblik i Agas dag-til-dag liv i Sverige i mere end et år.
Den 1. juli 1727 kom Mustafa Aga i audiens hos kongen i det såkaldte "Kongehuset" på Riddarholmen, som blev brugt som kongelig residens efter branden på slottet. Den svenske hofmaler Georg Engelhard Schröder blev bestilt til at male et portræt af Mustafa Aga iført sit tyrkiske kostume. 4. oktober 1727 besøgte Aga Schröders atelier, hvor han blev forbløffet over den portrætlighed, kunstneren lagde for dagen i sit arbejde - ikke kun i almindelighed, men også hvad Agas eget portræt angik, hvor han var portrætteret sammen med tre tjenere. Maleriet af Aga blev angiveligt leveret til slottet, for da Aga besøgte regentparret 16. oktober 1727, meddelte de ham, at de havde set hans portræt, og at "det var særdeles vellykket".
Det var på denne tid, at en fransk officer i Stockholm, oberstløjtnant André Sicre, blev identificeret som Karl XII's morder. Sicre havde været syg i lang tid og havde tillagt sig langt skæg. Han besøgte Aga 26. januar 1728. Ved besøget bad han om at låne en komplet tyrkisk dragt, så han kunne lave en practical joke på Grev Burchard Philipp von Fridag, en særlig udsending fra det kejserlige hof. Det lykkedes oberstløjtnant Sicre at snyde von Fridag, indtil han brød ud i latter og afslørede sin identitet.
Muslim på bjørnejagt i Uppsala
Da Mustafa Aga var en ivrig jæger, blev han af den svenske konge inviteret til at deltage i en bjørnejagt i Uppsala-regionen i forbindelse med sin planlagte rejse til Uppsala Universitet og sin tur til Bergslagen for at besigtige svensk minedrift. Dronningen lånte Mustafa Aga sin egen overdækkede kane til rejsen, mens Aga til gengæld forærede dronningen en kanariefugl i bur.
I Uppsala tilbragte Aga eftermiddagen den 11. februar i universitetets bibliotek, hvor han blev præsenteret for en række sjældne genstande herunder en koran. Hans besøg kulminerede med en gallamiddag og dans med musik leveret af Kungliga Akademiska Kapellet, Uppsala Universitets symfoniorkester. 13. februar 1728 deltog Mustafa Aga i den kongelige jagt syd for Uppsala ved Rickebasta, hvor en jagtstand var blevet forberedt til ham. En bjørn blev drevet i retning af Agas stand, men bjørnen passerede bag standen. Bjørnen blev i stedet såret af kongen, som nedlagde den med sit andet skud. Aga bad om og fik efterfølgende bjørnens galdeblære.
Mustafa Aga fortsatte herefter til Sahlberget, hvor han inspicerede alt af interesse over jorden. 16. februar 1728 opsatte skovofficer Erik Trafvenfeldt et bjørneskjul, hvorefter det lykkedes Mustafa Aga at nedlægge en bjørn. Agas kanetur fortsatte til Mint i Dalarna (17. februar ) og derefter videre til Hedemora (20. februar). Aga ankom til Falun 22. februar, hvor han blev modtaget af Anders Swab. Da Aga besøgte minerne 24. februar, blev hans ankomst markeret med kanonskud.
Mustafa Aga var sandsynligvis den første berømte muslim, der besøgte Falun, og han og hans følge har næsten helt sikkert tiltrukket sig stor opmærksomhed. Det er sandsynligt, at Mustafa Agas navn stadig kan findes i de bevarede gæstebøger. Dagen blev afsluttet med en imponerende middag og dans.
Tjenere henrettet for udskejelser
Mustafa Agas hjemrejse, som omfattede et besøg i Skultuna Messingbruk begyndte 26. februar 1728. Men først 19. august tog Mustafa Aga officielt afsked med den svenske konge for at rejse til Gdansk med sit følge 2. september 1728. Ved hjemkomsten til Tyrkiet blev Mustafa Aga forfremmet til efendi (en lærd og islamkyndig person, red.). Aga blev også udnævnt til ekstraordinær ambassadør i 1731, da han blev sendt til Wien med den mission at annoncere udnævnelsen af en ny tyrkisk kejser. Agas følge bestod ved den lejlighed af 62 personer herunder flere mænd med titlen dragoman, hvis opgave det var at oversætte fra tyrkisk, arabisk og persisk til de europæiske sprog. Mustafa Aga ankom til Wien 15. maj 1731. 18. maj henrettede Aga to tjenere for "hengive sig til udskejelser under rejsen".